Kilpailuohjeet

KILPAILUOHJEET                                               

Ohjelma

Perjantai 16.2.

 • klo 20 opasteet paikoillaan

Lauantai 17.2.

 • klo 8 Kilpailukanslia ja kahvio aukeavat

 • klo 9.30 Kilpailujen avaus, Katinkullan sali, kilpailunjohtaja Janne Kankainen

 • klo 10.00 Ensimmäiset lähdöt (R2)

 • klo 12.00 R1 - lähdöt alkavat

 • klo 13 R2 - palkintojenjako, Katinkullan sali, palkinnot jakaa Sotkamon kunnanvaltuuston pj. Anne Lukkari

 • klo 14.30 R1 - Palkintojenjako, Katinkullan sali, palkinnot jakaa Sotkamon kunnanvaltuuston pj. Anne Lukkari

 • klo 16.30 Maali sulkeutuu

 • klo 17 Kilpailukeskus suljetaan

Sunnuntai 18.2.

 • klo 8.00 Kilpailukanslia ja kahvio avautuvat

 • klo 10.00 Viestin ensimmäinen lähtö

 • klo 12.30 Palkintojenjako alkaa sarjoittain, Katinkullan sali, palkinnot jakaa Vuokatti-Ruka urheiluakatemian huippu-urheilukoordinaattori Vesa Mäkipää

 • klo 12.30 Karttojen palautus sarjoittain, Katinkullan sali

 • klo 14.30 Maali sulkeutuu

Säännöt

Kilpailuissa noudatetaan IOF:n ja SSL:n lajisääntöjä. Hiihtosuunnistuksen SM-kilpailujen erillisohjeita ja järjestäjien antamia ohjeita. Kilpailijat kilpailevat omalla vastuulla.

Kilpailunjohto

Kilpailunjohtaja: Janne Kankainen, p. 040-5352925, janne.kankainen(at)sotkamo.fi

Ratamestariryhmä: Teemu Köngäs, Tommi Peltonen

Tulospalvelu: Harri Hakkarainen

Lähtövastaava: Antti Flöjt

Kilpailukeskus: Mika Tuononen

Urasto: Tapani Hakkarainen, Anssi Karjalainen

Tiedotus ja kilpailukanslia: Aino Tolkkinen p. 040-5079612, Ulla-Maria Kankainen

Pysäköinti: Hannu Huttunen  

Opasteet ja rakenteet: Piia Ivakko, Antti Flöjt

Kuulutus: Martti Köngäs, Samu Hanska

Palkinnot: Maarit Järvelä-Kiiskinen

Ravintola: Holiday Club Katinkulta -palvelut

Ensiapu: Janne Heikkinen, Marko Hoikka

Ratavalvoja: Ari Matkaselkä

Maalituomari: Mika Hakkarainen

TA: Taisto Kemppainen

Tuomarineuvosto

Ossi Lakkala (pj), Martti Köngäs (jäsen), Henna Nurminen (jäsen)

Opasteet

Pohjavaarantieltä (nro 899) Holiday Club Katinkullan risteyksestä, josta ajoaika n. 3 min.

Pysäköinti

Pysäköintiin on liikenteenohjaus, jota on noudatettava. Pysäköintialueet ovat enimmillään 1 km päässä kilpailukeskuksesta. Pysäköintitilaa on rajallisesti, joten kaikki kimppakyydit ovat toivottavia.

Pysäköintimaksu (5 e/päivä, 10€/2pv) on lunastettava kilpailukansliasta. Maksua vastaan saa kansliasta pysäköintilapun, joka on asetettava näkyville tuulilasiin. Varatkaa mieluiten tasaraha. Maksu tarkastetaan ulos ajettaessa.

Kilpailukeskus

Kilpailukeskus sijaitsee upean Holiday Club Katinkullan maisemissa päärakennuksen juhlasalissa. Saliin kuljetaan päärakennuksen edestä ulkokautta. Opaspaalu sijaitsee sisäänkulun vieressä. Salissa on kilpailukanslia, kahvio, ilmoitustaulu, palkintojenjako sekä pienet sermein rajatut pukeutumistilat naisille ja miehille.  

Kilpailukanslia

Kilpailukanslia löytyy kilpailukeskuksesta kylpylän päärakennuksen juhlasalista. Kilpailukanslia on avoinna lauantaina 17.2. klo 8.00 – 16 ja sunnuntaina 18.2. klo 8.00 – 14.

Kilpailunumerot

Kilpailunumerot ovat saatavilla Katinkullan salista erillisistä kansioista. Numerot ovat kansioissa numerojärjestyksessä (numerot 101-150, 151-200, 201-250 jne). Etsi oma numerosi oikeasta kansiosta! Pääsarjoissa H/D 21 keltapohjaiset kilpailunumerot. Muissa sarjoissa mustavalkoiset. Numero kiinnitetään OIKEAAN reiteen. Huolehdi omat hakaneulat kiinnitykseen.

Sunnuntain viestissä on käytössä osuuskohtaiset kilpailunumerot.

 1. osuus: SININEN

 2. osuus: PUNAINEN

 3. osuus: KELTAINEN

Viestin numerot on haettavissa lauantaina kilpailukansliasta ja sunnuntaina kansioista joukkueen numeron perusteella.

Kilpailunumeroita ei tarvitse palauttaa.

Emitag-leimauskortit

Kilpailussa käytetään EmiTag-leimausta. Vuokrattavat EmiTagit saa kilpailukeskuksen kansliasta lauantaina klo 8 alkaen. Vuokra 8 €/pvä maksetaan käteisellä kilpailukansliaan.

Jos osallistut myös sunnuntain viestiin, käytät samaa EmiTagia kuin henkilökohtaisessa kilpailussa lauantaina. Pelkkään viestikilpailuun osallistuvat saavat lainaEmiTagin kilpailukansliasta.

EmiTag-kortit on palautettava maaliintulon jälkeen kansliaan. Palauttamatta jääneestä EmiTagista veloitetaan 100 €.

Kilpailija on itse vastuussa elektronisen kortin kunnosta. Mallirasti sijaitsee opaspaalun läheisyydessä, jossa kortin toimivuuden voi tarkistaa. Kilpailun järjestäjä ei tarkista kilpailukortin oikeellisuutta ennen lähtöä. Jos kilpailija käyttää muuta kuin järjestäjälle ilmoitettua tai järjestäjien antamaa kilpailukorttia, suoritus joudutaan hylkäämään. Muista siis tarkistaa lähtöluettelosta, että kilpailet oikealla EmiTagilla (myös lainaajat!). Viestissä samaa EmiTagia saa käyttää vain kerran.

Kielletyt alueet

Kielletyt alueet karttamerkkien mukaisesti eli piha-alueet, z-viivalla merkityt tiet, tummansiniset vesialueet ja kielletyn alueen viivoituksella merkityt alueet ovat kiellettyjä liikkua. Lauantain kilpailun jälkeen on kilpailualueella liikkuminen kielletty. Noudattakaa kiellettyjä alueita oman turvallisuutennekin puolesta. Järjestäjät valvovat kiellettyjä alueita.

Kartta

Tulostekartta 2/2018, mittakaava 1:10 000. Kartan koko molempina päivinä A4. Käyräväli 2,5m. Koodit ovat rastin järjestysnumeron perässä. Radat pyörivät pienellä alueella ja koodinumeroita on jouduttu sijoittelemaan tiiviisti, olkaa tarkkoina, että kaikki rastit tulee käytyä oikeassa järjestyksessä. Kilpailualueen kartta on nähtävissä lauantaina lähdössä. Vanhat kartat ovat nähtävillä kilpailujen internet-sivuilla. Sekä lauantaina että sunnuntaina kartat kerätään maalissa pois ja ne palautetaan sunnuntaina uusintalähdön jälkeen.

Jos kilpailija haluaa kartan jälkikäteen postitse, niin kilpailukansliassa on tätä varten palautuspalvelu. Kilpailijaa pyydetään täyttämään kirjekuoreen osoitetiedot ja merkitsemään kuoren taakse, minkä sarjan (ja viestissä myös osuuden) kartta kuoreen laitetaan. Palvelumaksu käteisellä on 5 €/kuori (enintään 4 karttaa/kuori).

Verryttely

Verryttelyalue sijaitsee lähdön läheisyydessä Katinkullantien toisella puolella Katinkullan kuntoladulla tai maalialueella. (Katso kilpailukeskuksen kartta).

Lähtö

Lauantain kilpailussa viitoitus lähtöön alkaa opaspaalulta. Matkaa lähtöön on noin 200 m. Lähtöajat ovat näkyvillä kilpailukeskuksessa ilmoitustaululla ja tapahtuman internetsivuilla viimeistään 48 tuntia ennen kilpailua.

 • 4 minuuttia ennen lähtöä kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan, numeron tarkistus.

 • 3 minuuttia ennen lähtöä nollataan EmiTag.

 • 2 minuuttia ennen lähtöä siirrytään mallikartoille.

 • 1 minuutti ennen lähtöä siirrytään omaa sarjaa vastaavalle karttalaatikolle.

  • Huom! Kilpailija menee normaalisti 1 min ennen karttalaatikolle ja 15 sekuntia ennen lähtöä kilpailija saa ottaa kartan toimitsijan komennolla KARTAT ja lähtö tapahtuu oman sarjan karttapaikan kohdalta.

  • H/D 11-13 -sarjoissa kilpailija saa kartan 1 min ennen lähtöä.

 • Kilpailija saa lähteä lähtökellon pitkästä piippauksesta.

K-piste on lähdössä.

Myöhästyneet kilpailijat ilmoittautuvat lähdön toimitsijalle.

Maasto

Kilpailumaasto on golfkenttiä sekä harvaa mäntymetsää. Alueen läpi menee muutama tie, jotka ovat hiihtokelpoisia. Kilpailualueella on kuntoilijoiden ja lomalaisten suosima Aurinkolatu. Kilpailijoita kehotetaan varovaisuuteen! Vastaantulijoiden suhteen noudatetaan oikeanpuoleista liikennettä. Kaikki kilpailu-urat ovat lanattuja. Alueelle voi ilmestyä myös kapeita kelkanjälkiä, jotka järjestäjät pyrkivät sulkemaan.

Uraverkosto

Uraston pituus:

 • aurattua tietä 4 km

 • leveää luistelu-uraa 4 km

 • kapeaa luistelu-uraa 3 km

 • kelkkauraa 26km

 • hidasta uraa 200m

Rastit ja leimaus

Rastit ovat tolpassa uran vieressä. Koodi on kiinni tolpan yläosassa. EmiTag on sijoitettu roikkumaan rastilipun sisäpuolelle. EmiTag rekisteröi rastilla käynnin noin puolen metrin etäisyydeltä, jonka jälkeen EmiTag-ranneke vilkkuu 10 sekunnin ajan onnistuneen leimauksen merkiksi. Leimaukseen riittää EmiTagin vienti rastilipun vierestä. Rastileimasinta ei tarvitse koskettaa tai varsinkaan lyödä. Ole huolellinen leimauksissa ja varmista joka rastilla rannekkeen vilkkuvasta valosta, että leimaus on onnistunut. Leiman puuttuminen johtaa hylkäykseen.

Maalin lähistölle ei saa mennä seuraamaan kilpailua EmiTagin kanssa. Muuten on vaarana, että tulospalveluun tulee häiriöitä.

Väliaika- / yleisörasti

Sarjoilla H/D15-21 on yleisörasti ratojen loppupuolella.

Mallirasti

Mallirasti sijaitsee opaspaalun luona, jossa voi testata EmiTagin toimivuuden.

Maali

Maalilinjalla EmiTag rekisteröi kilpailijan saapumisen maaliin langattomasti. Maaliintulon jälkeen siirrytään leimantarkastukseen. Leimantarkastukseen pääsee vain yksi kilpailija kerrallaan, jotta EmiTag kortin purkaminen onnistuu ongelmitta. Viimeiseltä rastilta on viitoitus maaliin. Itkumuuri sijaitsee maalialueen välittömässä läheisyydessä. Maali suljetaan lauantaina klo 16.30 ja sunnuntaina klo 14.30.

Keskeyttäneet

Keskeyttäneiden on tultava maalin kautta tai jos se ei ole mahdollista, niin keskeyttäjien on ilmoittauduttava leimantarkastuksessa EmiTagin tarkastuspisteessä sekä samalla luovutettava karttansa.

Voitelu

Kilpailukeskuksessa ei ole erillistä voitelutilaa.

Pukeutuminen ja wc

Katinkullan päärakennuksesta löytyy wc -tiloja kylpylän opasteita seuraten. Lisäksi ulkona maalialueella on bajamajoja.

Katinkullan saliin on rajattu näkösuojat naisten ja miesten pukeutumiselle.

Katinkullan harrastetilojen suihkutilat ovat käytössä peseytymiseen veloituksetta. Kilpailukansliasta saa rannekkeen, jolla suihkutiloihin pääsee.

Katinkullan kylpylään pääsee tarjoushinnalla 10 eurolla (alle 12-vuotiaat 5 euroa). Kylpyläranneke ostetaan vastaanotosta. Mainitse olevasi hiihtosuunnistaja (varaudu näyttämään kilpailunumerosi), jotta saat tarjoushinnan.

Ensiapu

Ensiapu löytyy kilpailukeskuksesta. Tarvittaessa ensiavun henkilöstöllä on täysi valmius maastoon moottorikelkalla.

Tulokset ja väliajat

Tulokset löytyvät ilmoitustaululta kilpailukeskuksesta. Kisasivuilla www.sotkamonjymy.fi  on linkki ONLINE- palveluun tuloksineen ja väliaikoineen. Lopulliset tulokset ja väliajat löytyvät kisasivuilta tapahtuman jälkeen.

Palkinnot

Palkinnot jaetaan tulosten selvittyä kilpailukeskuksessa. Palkintojenjaon aikataulutus löytyy kilpailukeskuksen ilmoitustaululta. Seuraa myös kuulutuksia. Sarjoissa H/D15-21 palkitaan mitalein sarjansa kolme parasta ja plaketein sijat 4.-6. Sarjoissa H/D35-85 palkitaan mitalein kolme parasta. Kansallisten sarjojen H/D11-13 kaikki kilpailijat palkitaan.

Lisäksi kaikkien osallistujien kesken arvotaan Intersport Piipposen lahjoittamia tuotepalkintoja. Arvontavoittajat selviävät ilmoitustaululta päivän aikana. Palkinnon voi noutaa kilpailukansliasta. Palkintoja ei toimiteta postitse.

Muksula

Kilpailukeskuksesta löytyy Holiday Club Katinkullan lapsiparkki. Lapsiparkin hinta on 6e / h. Tilat sijaitsevat päärakennuksen keskellä.

Lisäksi päärakennuksesta löytyy leikki- ja pelitila, jossa lapset saavat olla huoltajiensa vastuulla. Tila sijaitsee kuntosalin takana. (Seuraa kylpylän opasteita.)

Ravintola

Katinkullan päärakennuksessa on ravintola, josta saa lauantaina lounasta. Myös muita kylpylän ravintolavaihtoja on tarjolla.

Lisäksi Katinkullan salissa on kahvio, jossa on myynnissä kahvia, teetä, pullaa, voileipiä tms. Makkaranmyynti on ulkotiloissa.

Säävaraus

Tuomarineuvoston päätöksellä kilpailun alkua voidaan siirtää.

Sarjat, matkat, rastit

 

Sarja          Matka suoraan       Matka lyhintä reittiä                  

H21

               7,5

                               10,5

D21

               6,2

                                8,9

H20

                 7

                                9,9

H17

               5,6

                                7,8

H15

                 5

                                  7

D20

               5,2

                                7,1

D17

               4,8

                                6,7

D15

               4,4

                                6,2

H35

               6,6

                                 9

H40

               6,6

                                 9

H45

               5,8

                                8,1

H50

               5,8

                                8,1

H55

               4,9

                                6,9

H60

               4,8

                                6,7

H65

               4,4

                                6,2

H70

               4,3

                                6

H75

               3,3

                              4,6

H80

               2,4

                              3,3

H85

               1,9

                              2,7

D35

               4,8

                              6,7

D40

               4,8

                              6,7

D45

               4,3

                               6

D50

               4,3

                               6

D55

               3,6

                               5

D60

               3,6

                               5

D65

               3,3

                             4,6

D70

               2,4

                             3,3

D75

               1,9

                             2,7

D80

               1,9

                             2,7

H/D13

               2,4

                             3,3

H/D11

               1,9

                             2,7

 

 

Sunnuntain SM –viesti

Viestijoukkueen hiihtojärjestys on ilmoitettava IRMA -palveluun viimeistään perjantaina 16.2. klo 21.00 mennessä.

 

Radat

Sarja          Matka suoraan          Matka lyhintä reittiä

H21

7,6-7,8

                 10,6-10,9

D21                

6,4-6,5        

                    8,9-9

H20

6,4-6,5

                    8,9-9

H17

5,2-5,4

                  7,3-7,6

D20

5,2-5,4

                  7,3-7,6

D17

5,0-5,2

                   7-7,3

H110

6,4-6,5

                   9-9,1

H130

6,4-6,5

                   9-9,1

H150

6,3

                    8,8

H170

5,5 

                    7,7

H190

5,2-5,4

                 7,3-7,6

H210

4-4,2

                 5,6-5,9

D110

6,3

                   8,8

D150

5,0-5,2

                  7-7,3

D170

4-4,2

                5,6-5,9

D190

2,6-2,7

                3,6-3,7

D210

2,6-2,7

                3,6-3,7


Viestikilpailun maasto on sama kuin lauantain keskimatkalla.

Jokaisella osuudella on hajonta.

Verryttely

Viestikilpailun verryttelyalue on vaihtoalueen vieressä. Verryttelyalueella on wc:t.

Viestin lähtöajat

Yhteislähdöt porrastetusti alkaen klo 10.00

Lähtöryhmät:

 • klo 10.00 H21, H20, H110, H130, H150

 • klo 10.10 D21, D20, D110, D150, H17, H170

 • klo 10.20 D17, D170, D190, D210, H190, H210

Lähdöt tapahtuvat stadionalueelta.

Toiminta viestin lähdössä

Kaikki ensimmäisen osuuden viestinviejät siirtyvät lähtöalueelle ”kilpailijat sisään” portin kautta 10 min ennen lähtöä missä Emit-Tagit nollataan.

 • 5 minuuttia ennen lähtöä alkaa kilpailijoiden ryhmittyminen lähtöriveihin kuulutuksen ja toimitsijoiden opastuksella.

 • 2 minuuttia ennen lähtöä jaetaan kartat käteen sivulle.

 • 30 sekuntia ennen lähtöä saa kilpailija kuuluttajan komennosta kääntää kartan ja asettaa sen telineeseen.

Lähtö tapahtuu äänimerkistä.

Vaihto

Toisen osuuden viestinviejät saavat siirtyä vaihdon odotusalueelle ”kilpailijat sisään” -portin kautta heti lähdön jälkeen missä Emit-Tagit nollataan. Myös muidenkin osuuksien kilpailijoiden Tagit nollataan portilla. Vaihtojen sujuvuuden kannalta vaihtoalueelle ei kannata mennä liian aikaisin.

Vaihtoon saapuva kilpailija

Vaihto tapahtuu maalilinjan jälkeen merkityllä vaihtoalueella kädellä koskettamalla lähtevää kilpailijaa. Tämän jälkeen kilpailija laittaa karttansa oman sarjansa mukaiseen laatikkoon ja siirtyy välittömästi leimantarkastukseen.

Lähtevä kilpailija

Vaihdon tapahduttua lähtevä kilpailija hiihtää karttatelineelle, ottaa oman numeronsa ja osuutensa mukaisen kartan ja jatkaa K-pisteen kautta maastoon.

Väärän kartan ottaneen joukkueen suoritus hylätään.

Uusintalähtö

Niille kilpailijoille, jotka eivät vielä ole päässeet maastoon, järjestetään uusintalähtö. Ohjeet tulevat kuulutuksen kautta.              

Onnea ja menestystä! Sotkamon Jymy ry